1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Beygir Gücü Ne Demektir , 1 Beygir Ne Anlama Gelir

Gönderilme zamanı: 27 Tem 2011 01:08
gönderen 4L
araba alırken sorarız "kaç beygir" diye, 90 beygirliği var 110 beygirliği derler gider 110 luk olsun deriz. 3-5 beygir fazla versin diye acayip sıkıntılra, masraflara gireriz. Peki ama nedir bu beygir.
Hemen cevaplarız " bir atın verdiği güce eşit güç" .... iyi ne güzel.... Peki hiç düşündünüz mü nasıl bir at bu? erkek mi dişi mi, ingiliz mi arap mı, kumdamı iyi koşar, çimde mi, kaç yaşındadır, gençse daha güçlüdür falan derker soluğu ganyan bayisinin kapısında alırız. morgulus

1800 lu yıllarda James Watt geliştirdiği buhar makinelerini daha iyi pazarlayabilmek için müşterileri onların güçleri hakkında ikna etmesi gerekiyordu. O zamanlar iş yapıcı güç deyince insanların beyinlerinde canlandırabilecekleri en uygun şey attı. Bu nedenle Watt makinelerinin güçlerini ifade edebilmek için 'beygirgücü' birimini seçti. Böylece müşteriler satın alacakları makinenin gücünü atın gücü ile mukayese edebiliyor, daha çabuk tatmin olup karar verebiliyorlardı.

James Watt geliştirdiği buhar pompasının gücünü ölçebilmek için kömür madeni yataklarında yük taşımada çalıştırılan atları incelemeye aldı. Ölçümleri sonucu bir atın 45 kilogramlık kömürü bir saniyede 1,11 metre uzaklığa taşıyabildiğini tespit etti. Böylece bir at, ağırlık x yol olarak 50 kilogram-metrelik (saniyede) iş yapmış oluyordu. Bu sonuç ileride gücün tanımını da belirlemiş ve birim zamanda üretilen iş olarak tanımlanmıştır. Ancak nedeni nedir bilinmez; James Watt bu değeri yüzde 50 arttırarak 75 kilogram-metreye çıkartarak, beygirgücü (horsepower) ismi ile güç birimi olarak kabul etti.
Buradan hareketle ve en basit tarifi ile 1 beygir gücü, günümüzde 75 kilogramlık bir nesneyi, 1 saniyede 1 metre yükseye fırlatabilecek güç olarak standart kabul edilmiştir.

Re: Beygir Gücü Ne Demektir , 1 Beygir Ne Anlama Gelir

Gönderilme zamanı: 27 Tem 2011 16:58
gönderen oguz1134
:arrow: Caglar iyi bir konuya parmak basmışsın..

>>beygir güçü..tamamen göstermelik ve arac sattırmak için kullanılan bir terim..dir..

:arrow: arac beygir güçünü ne zaman verir.. :?: kırmızı bölgede..devir saatınde ..red line..yani 6500.devir gibi..bizler ne zaman 6500 lrde arac kullanırız....hiç bir zaman.. :idea:

:arrow: aracta önemli alan tork güçüdür.. o da nezaman hangi devir aralıgında olurşa hoş olur ne devirde boş olur.. :?: :arrow: bunu da acıklamayıda Caglar'dan bekleriz.. :)

Re: Beygir Gücü Ne Demektir , 1 Beygir Ne Anlama Gelir

Gönderilme zamanı: 28 Tem 2011 12:56
gönderen 4L
Oğuz abi; genellikle teknik kataloglarda şöyle der: max. power (azami güç) ; 105 HP / 5750 d/dk.
Bu şu demektir bu araba 5750 devir yaptığında 105 beygir üretebilecek. Biz arabayı günlük hayattta hangi devir aralığında kullanıyoruz:2000-3000, yani basit bir oranlama ile bu devirlerde sadece 45 beygir kullanıyoruz. Asıl olan torktur ve onun içinde yine kataloğunda örneğin şöyle yazar; max torq (azami tork) 160 nm / 3300 d/dk . Yani 3300 devir çıktığında bu arabanın alabileceğin son takatini de almışsındır demektir. 3300 devirde 160 newton torku aldıktan sonra 3400 devire çıkman boşa kürek çekmektir. Çünkü 4000 e de 5000e de çıksan geride bişey kalmamıştır , yine sana vereceği, tekerlekleri çevirebileceği en fazla 160 newtonmetre dir.
Aslında devrede şanzıman oranları gibi başka faktörler de var ama çok dallanıp budaklanmayalım. En güzeli arabanın motor eğrilerini okuyabilmek ama olsa keşke. Orada her viteste her devirde güç ve torku birada görebilmek mümkündür.
Özetle makimum torku verdiği deviri bilip orada vites değiştirmek yakıt ekonomisi sağlar. Artık bir çok yeni nesil arabada göstergedeki ekranda yukarı aşağı oklarla vitesi büyüt küçült demeye başladı, bu mantıktan hareketle. Yüksek devirde araba kullanmak torku ara hızlanmayı arttırmaz koşan 50-60 tane atın yanına 20-30 tane daha gereksiz yere koşacak at anlamına gelir.

Re: Beygir Gücü Ne Demektir , 1 Beygir Ne Anlama Gelir

Gönderilme zamanı: 15 Ağu 2011 14:07
gönderen Offroadpassion
Tork=Dönme moment=Bir Eksen etrafında dönen cismin durdurulmaya karşı olan direnci=Yola uyarlanınca=Newton/Mt ile 1Sn'de alınan yol birimi oluşur, kuuvetin yola dönüşümü şeklide yorumlanabilir.
Aktarma organları, Şanzuman,defransyel vs. vs, ile değiştirilebilir.

HP=Horse power Çağlar kardeşim yazmış. Her motorda dizayna göre değişen motor güç karakterisliğidir,

Tork ayrı HP ayrı terimlerdir. Ayrı işlere yararlar, ama aynı krank milinden üretilirler.

Torkun yüksek olması için yanma odasında daha yüksek ve hızlı yanma olması gereklidir, bu sebeple dizel araçlar bu konularda daha başarılılardır.

Tork konusunda Dizel araçlar, yüksek çalışma basınçları ve volant ağırlıkları sebebiyle alt 1500-2000 gibi düşük devirlerde yüksek tork üretebilirler, buda şehir içi kullanımda keyifli bir sürüş sağlayacaktır.

Yüksek devirlere çıkabilen benzinli motorlar ise düşük toklarına rağmen ürettikleri yüksek HP ile süratlenme ve yüksek sürat ivmelenmelerinde çok daha başarılılardır.

Amaca göre araç seçimi ve ihtiyaç olunan güç (HP) ve tork doğru seçilirse, keyifli bir araç seçilmiş olur.

Re: Beygir Gücü Ne Demektir , 1 Beygir Ne Anlama Gelir

Gönderilme zamanı: 17 Ağu 2011 14:25
gönderen TARDUK
Yüksek devirde araba kullanmak torku ara hızlanmayı arttırmaz koşan 50-60 tane atın yanına 20-30 tane daha gereksiz yere koşacak at anlamına gelir.
demişsiniz Çağlar bey, şimdi benim anlamadığım, motordan çıkan bu devir tekerlekleri
döndürmüyorsa nereye gidiyor :))

Re: Beygir Gücü Ne Demektir , 1 Beygir Ne Anlama Gelir

Gönderilme zamanı: 17 Ağu 2011 21:38
gönderen ByBira
Hııııım :roll: neyse admin gelmeden konunun içinden çıkalım morgulus
Evet ne diyorduk.......beygir :!: ......beygir iyidir yaaaw :P

Re: Beygir Gücü Ne Demektir , 1 Beygir Ne Anlama Gelir

Gönderilme zamanı: 17 Ağu 2011 21:41
gönderen izogrand
Işşşşşşş başlığa dikkat etmemişik utanma utanma utanma

“Beygir gücü” kavramı genellikle otomobil ve elektrik motorlarının güçlerinin belirlenmesi için kullanılmaktadır. Aslında basit bir kavramdır fakat halk arasında tanımlanırken yapılan bazı yanlışlıklar bu kavramı içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir. Öyleki 100 beygirlik araba deyince, 100 tane atın ürettiği güç şeklinde anlaşıldığı oluyor. Beygir gücü ifadesi günümüzde en fazla otomobilleri tanıtırken kullanılmakta ancak bu kavramın temeli çok eskilere dayanmaktadır.
Beygir gücü, ingilizce karşılığı ile HorsePower (HP) kavramını ilk kez 1872 yılında kullanan kişi james watt‘tır. James watt kim derseniz buharlı makinalar üzerinde çalışan ve onları geliştiren iskoçyalı başarılı bir mucit ve mühendistir. Bu mucit geliştirdiği buharlı makinaları pazarlarken müşteriye makinanın gücü hakkında bilgi vermesi gerekiyordu ve o zamanlarda makinalar fazla gelişmemiş olduğu için güç deyince insanların aklına atlar gelmekteydi. James Watt’da bu yolu izledi ve gücün simgesi haline gelen atlar üzerinden işe koyuldu.
Kömür madenlerinde yük taşıyan atları bir süre gözlemleyen Watt, ölçümleri sonucunda bir atın 45 kilogramlık kömürü 1 saniyede 1,11 metre uzağa taşıyabildiğini tespit etti.
Böylece bir at Ağırlık x Yol olarak 50 Kilogram-Metrelik iş yapmış oluyordu. James watt nedeni bilinmemekle birlikte bu sonucu yüzde 50 oranında arttırarak 75 Kilogram-Metreye tamamladı ve buna da 1 beygir dedi.


Devamı: http://www.bilgiustam.com/beygir-gucu-h ... z1VJTBUWyJ